Recepten > Gamba soep (Caldo de mariscos)
Ingrediënten
- 500 gr. Ongekookte gamba’s, verse of diepvries
- 500 gr. Visgraten van wit platvis (tong, schol,tongschar)
- 2 eetl. Boter
- 2 Lente uitjes
- 1 teentje Knoflook
- 1 blaadje Laurier
- 1 theel. Paprikapoeder
- 1 eetl. Peterselie fijngehakt
- Broodcroutons naar wens
- 200 gr. Witte mirepoix (gelijke delen wit van prei, knolselderij en ui klein gesneden)
Bereiding
- Doe de helft van de boter in een pan en fruit de mirepoix zachtjes aan
- Doe de gamba’s er bij en bak die zachtjes mee (zorg ervoor dat de mirepoix niet kleurt)
- Spoel de graten af met water en doe ze bij de mirepoix en de gamba’s.
- Laat even mee fruiten en doe er dan water bij (ca. 2 ltr)
- Haal de gare gamba’s er uit, pel ze en doe de schillen weer terug
- Laat alles 20 minuten trekken.
- Maak de bouillon goed af op smaak.
- Snijd de lente-uitjes in heel dunne ringetjes en snipper de knoflook.
- Smelt de restboter in een pan, doe knoflook, paprikapoeder, laurierblad en ui erbij
- Zeef de visbouillon door een neteldoek of fijne theedoek en doe die erbij.
- Aan de kook brengen, eventueel verder op smaak afmaken met peper en zout en de in stukken gesneden garnalen erbij.
- Serveren met wat peterselie er overheen gestrooid en broodcroutons erbij.
Tip 1: Een theelepeltje olijfolie op het laatst geeft een extra Portugees accent.
Tip 2: Reeds gekookte garnalen mogen slechts worden opgewarmd en daarvan is dus geen soep te maken.